ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Γράφει : Ο Δημήτριος Μητρόπουλος  Αντ/γος ε.α.

Επιτ. Υπαρχηγός. ΕΛ.ΑΣ. Πτυχ. Νομικής και Δημ. Δικαίου και Πολ. Επιστημών Νομικής Σχολής Αθηνών.

Συγγραφέας, Μέλος της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων.

Κάθε φορά που σκεφτόμαστε κάτι, έχουμε τη δύναμη να κάνουμε θετικές σκέψεις ή να κάνουμε απαισιόδοξες και αρνητικές.

Το είδος των σκέψεων μας προκαθορίζει, την ποιότητα της ζωής μας.

Η θετική σκέψη δεν είναι πανάκια, ούτε πρόκειται να λύσει μαγικά κάθε μας πρόβλημα.

Αυτό που θα καταφέρουμε μέσω της θετικής σκέψης, είναι να κάνουμε το εκάστοτε ζήτημα, πιο εύκολα διαχειρίσιμο γεγονός, που συμβάλει καθοριστικά στην επίλυση του.

Η θετική σκέψη συμβάλλει και στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού, αφού σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική μελέτη αισιόδοξες γυναίκες, ήταν λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από καρδιολογικές παθήσεις, διαφορετικούς τύπους καρκίνου, μολύνσεις, ακόμα και λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Εστιάστε στα θετικά γεγονότα :

Οι δύσκολες καταστάσεις και τα εμπόδια αποτελούν, μέρος της ζωής μας.

Όταν έρχεστε αντιμέτωποι με ένα από αυτά, είναι σημαντικό να εστιάζετε στα θετικά γεγονότα της καθημερινότητας, ανεξάρτητα από το πόσο μικρά ή ασήμαντα φαίνονται.

Μπορείτε να βρείτε κάτι θετικό, ακόμα και στην πιο απλή κατά στάση.

Μη ξεχνάτε την ευγνωμοσύνη :

Η ευγνωμοσύνη έχει αποδειχθεί ότι μειώνει το άγχος, βελτιώνει την αυτοεκτίμηση και ενισχύει την ψυχική αντοχή ακόμα και σε πολύ δύσκολες στιγμές.

Σκεφτείτε τα αγαπημένα σας πρόσωπα και τις στιγμές, που περάσατε μαζί και σας γεμίζουν χαρά και συγκίνηση.

Προσπαθήστε να εκφράζεται την ευγνωμοσύνη σας, καθώς έτσι συνειδητοποιείτε όλα τα θετικά στοιχεία της καθημερινότητας σας και παράλληλα, γεμίζετε χαρά τους αγαπημένους σας.

Να είστε ανοιχτοί στο χιούμορ :

Μελέτες έχουν αποδείξει, ότι το γέλιο μειώνει το άγχος, την ανησυχία αλλά και την κατάθλιψη.

Βελτιώνει επίσης την ικανότητα αντιμετώπισης των προβλημάτων και την διάθεση, ενώ ενισχύει και την αυτοεκτίμηση.

Ειδικά όταν τα πράγματα δυσκολεύουν, είναι σημαντικό να είστε ανοιχτοί στο χιούμορ, επιτρέποντας στον εαυτό σας να γελάσει, αφού κάνει την κατάσταση, να φαίνεται λιγότερο δύσκολη.

Αρνητικές σκέψεις :

Οι αρνητικές σκέψεις στην πλειονότητα τους, δεν είναι ρεαλιστικές.

Βασίζονται στο φόβο και στην ανασφάλεια για το μέλλον, ή στην ανησυχία και το βίωμα, μιας παρελθοντολογικής δυσάρεστης εμπειρίας.

Ουσιαστικά οι αρνητικές σκέψεις κρύβουν φόβο και ο φόβος δεν είναι παρά το αντίτιμο, που πληρώνει κάποιος προκαταβολικά, για κάτι που το πιθανότερο είναι ,να μην συμβεί ποτέ.

Το πρόβλημα είναι ότι η ευκολία, που έχουν να ανησυχούν και να σκέφτονται το κακό, δεν τους αφήνει πολύ συχνά να επωφεληθούν από θετικά αποτελέσματα και επιτυχίες, ούτως ώστε να είναι λιγότερο φοβισμένοι και απαισιόδοξοι στο μέλλον.

Οι επιστήμονες που έχουν ασχοληθεί με αυτή τη συμπεριφορά, καταλήγουν, στο ότι δεν έχει νόημα να προσπαθήσει κανείς να αλλάξει αυτή τους την τάση, να εξετάζουν δηλαδή κάθε κακό ενδεχόμενο.

Πιστεύουν όμως, ότι είναι εφικτό να προσπαθήσουν και να βοηθηθούν οι άνθρωποι αυτοί, στο να εστιάζουν την προσοχή τους και στις θετικές πλευρές μιας κατάστασης και σε πράγματα, που μπορούν να κάνουν οι ίδιοι, για να αντιμετωπίσουν ή να λύσουν ένα πρόβλημα.

Αυτό μπορεί να γίνει, με πολλή προσπάθεια σίγουρα, αν αναγνωρίσουν τους μηχανισμούς σκέψης, που τους οδηγούν να επικεντρώνονται στο “κακό” και αρχίσουν – συνειδητά πια – να αντιπαρατάσσουν σε αυτούς και περισσότερο θετικές, επικοδομητικές και αποτελεσματικές σκέψεις και συμπεριφορές.

Με αυτό τον τρόπο και δεν καλούνται να αγνοήσουν το πρόβλημα – κάτι που θα ήταν αντίθετο στη φύση τους-, αλλά και δεν χάνονται σε ένα στρόφαλο αρνητικών σκέψεων, που δεν οδηγεί πουθενά.

Πηγή : www.vita.gr.

Σας ευχαριστώ

Δημήτριος Μητρόπουλος