ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ

ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ

Γράφει : Ο Δημήτριος Μητρόπουλος  Αντ/γος ε.α.

Επιτ. Υπαρχηγός. ΕΛ.ΑΣ. Πτυχ. Νομικής και Δημ. Δικαίου και Πολ. Επιστημών Νομικής Σχολής Αθηνών.

Συγγραφέας, Μέλος της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων.

Ο ΠΑΤΡΟΚΟΣΜΑΣ έγινε Απόστολος του σκλαβωμένου Ελληνισμού και υπήρξε ο πρωτομάρτυρας του Νεότερου Ελληνικού Έθνους και της ορθοδοξίας, γι’ αυτό λέγεται και Εθναπόστολος.

Χαρακτηρίστηκε ως ο Άγιος των σκλάβων, που από την αποφράδα ημέρα, της 29ης Μαΐου 1453, αναπτέρωσε το φρόνημα ολοκλήρου του μαρτυρικού Γένους μας.

Έκτισε πάνω από 250 κατώτερα και 10 ανώτερα σχολεία. Πίστευε και διαλαλούσε παντού : “Η μόρφωση είναι το στόμα του Λαού, και τα γράμματα είναι το στολίδι του ανθρώπου.”

“Δεν βλέπετε, έλεγε, το γένος μας αγρίεψε από την αμάθεια και εγινήκαμεν όλοι σαν τα θηρία”.

“Καλύτερα αδελφέ μου, να έχεις στο χωριό σχολείο ελληνικό, παρά βρύσες και ποτάμια. Όταν το παιδί σου μάθει γράμματα, τότε λέγεται ΑΝΘΡΩΠΟΣ “.

“Καλύτερα να τα αφήσετε φτωχά και γραμματισμένα, παρά πλούσια και αγράμματα”.

“Η Ανάσταση του Γένους μας, θα έλθει μέσα από το σχολείο, καθώς οι ρίζες μας είναι η Ελλάδα, η Ορθοδοξία και η παράδοσή μας”, τόνιζε και διαλαλούσε πάντα.

Πήρε τη σπίθα της παιδείας του έθνους μας και της ελληνικής συνείδησης, που ήταν κρυμμένη στη στάχτη μας, από τα Κρυφά Σχολειά και την έκανε φλόγα.

Πολέμησε όλα τα κατεστημένα της εποχής του, ήτοι :

Την αγραμματοσύνη, την απαιδευσία, τη βαρβαρότητα, την απιστία και τον εξισλαμισμό, καθώς και τον εξευτελισμό της ζωής και έδωσε ελπίδα ζωής.

Και όλα αυτά χωρίς χρήμα, χωρίς στρατό, χωρίς προστάτιδες δυνάμεις, όλα τα κατανίκησε με το σταυρό στο χέρι, μ’ ένα τριμμένο ράσο, μ’ ένα ροζιασμένο ραβδί κι ένα σκαμνί, ο κοσμο – καλόγερος Πατρο -Κοσμάς.

Και τούτο γιατί είχε μέσα στην καρδιά του “ψυχή και δύναμη προσφοράς”.

Ακούραστος και ασταμάτητος πάντα και ο λόγος του φωτιά. Δεν άφησε κοινωνική πληγή, που να μην καυτηριάσει.

Χτύπησε Τούρκους και φράγκους, τουρκόφιλους, άρχοντες και κοτσαμπάσηδες.

Ο Άγιος αγώνας του χτυπούσε συμφέροντα όχι μόνο εθνικά και Ηθικά αλλά και κοινωνικά και οικονομικά.

Γι’ αυτό όσο ο λαός τον αποδεχόταν και τον αποθέωνε, τόσο μεγάλωνε εναντίον του το μίσος κάθε ισχυρού, κάθε εκμεταλλευτή και κάθε δυνάστη.

Είπε προφητικά λόγια σε πρόσωπα, προείδε τις τεχνολογικές ανακαλύψεις του 20ου αιώνα και προέβλεψε πολλά μελλοντικά γεγονότα, τα οποία πραγματοποιήθηκαν ή πρόκειται να πραγματοποιηθούν.

Το Μέγα Δένδρο, το Θέρμο είναι όλη η Ελλάδα, το γένος μας.

“Ευγνωμονεί, υμνολογεί, και κλείνει γόνυ καρδιάς σε δέηση μυσταγωγίας”.

Μπροστά στο απότμημα του ιερού λειψάνου του, που φυλάσσεται με ευλάβεια στην Ι. Μονή του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στη γενέτειρά του, όλοι οι προσκυνητές προσέρχονται, με βαθιά θρησκευτική συναίσθηση, για να προσκυνήσουν.

Επίσης στη γενέτειρά του, Μέγα Δένδρο, 700μ. από την Ιερά Μονή, βρίσκονται τα θεμέλια του πατρικού του σπιτιού, καθώς και ο τάφος των γονέων του.

Αγιάζουν τον όλο χώρο και καλούν τα βήματά του κάθε προσκυνητή – επισκέπτη κοντά τους.

Κάθε χρόνο μετά την φθινοπωρινή ισημερία πραγματοποιούνται τα Θερμικά δηλ. η Σύνοδος της μεγάλης λαϊκής ομοσπονδιακής συνέλευσης των Αιτωλών.

Σας ευχαριστώ

Δημήτριος Μητρόπουλος