ΤΑ ΔΩΡΑ
Γράφει : Ο Δημήτριος Μητρόπουλος Αντ/γος ε.α. Επιτ. Υπαρχηγός. ΕΛ.ΑΣ. Πτυχ. Νομικής και Δημ. Δικαίου και Πολ. Επιστημών Νομικής Σχολής Αθηνών. Συγγραφέας, Μέλος της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων.
Η προσφορά δώρων είναι μια κοινωνική συνήθεια, ένα παλαιό έθιμο στενότατα συνδεδεμένο με τη φιλοξενία, την εθιμοτυπική, και την ελληνική παράδοση.
Ανάμεσα στα άλλα που δίνονται είναι και τα δώρα που προσφέρονται εκουσίως, χωρίς απαίτηση ανταποδόσεως, χαρίζονται δηλαδή και χαρίζουν χαρά, επειδή συνήθως αποτελούν εκδήλωση φιλικών αισθημάτων αγάπης, εκτίμησης, ευγνωμοσύνης, εύνοιας…, τα οποία ζεσταίνουν τις καρδιές των ανθρώπων και ενισχύουν τις διαπροσωπικές σχέσεις.
Έτσι, τα δώρα έχουν και συναισθηματική αξία, η δε λαϊκή σοφία σχολιάζει “Το δώρο δεν δωρίζεται, κι αν δωρισθεί γνωρίζεται”.
Συνώνυμο η δωρεά, η ανιδιοτελής προσφορά, η χορηγία για κοινωφελή έργα που ανακουφίζουν. “Δωρεάν ελάβετε δωρεάν δότε” Ματθ.10,8), ακούμε στην εκκλησία.
Τα δώρα δίδονται σε εκδήλωση φιλίας, σαν αναμνηστικά ή σε έκφραση ευγνωμοσύνης.
Η προσφορά δώρων είναι ένα σπουδαίο ζήτημα, το οποίο απασχολεί όλους τους ευαίσθητους – κοινωνικούς ανθρώπους.
Κατά την επικρατούσα σήμερα στη κοινωνία συνήθεια δώρα προσφέρονται :
* Στους εορτάζοντες την ονομαστική τους εορτή ή την ημέρα της γεννήσεώς τους.
* Την παραμονή της πρώτης του έτους , ή την ίδια ημέρα στους συγγενείς ή τους στενούς φίλους.
* Στους μνηστευμένους.
* Στους νεόνυμφους.
* Κατά τις γεννήσεις των παιδιών.
Με τα δώρα εκδηλώνουμε την αγάπη, το σεβασμό ή την ευγνωμοσύνη στα πρόσωπα, που έδειξαν ενδιαφέρον για εμάς ή με τα οποία συνδεόμαστε φιλικά.
Τα δώρα δεν είναι υποχρεωτικά, μαρτυρούν όμως ευγένεια και λεπτότητα.
Τα δώρα δεν πρέπει να είναι πολυτελή, για να προκαλέσουν ευχαρίστηση, αρκεί να βεβαιώνουν, ότι δεν λησμονήσαμε εκείνους οι οποίοι επέδειξαν, κατά το παρελθόν ή εξακολουθούν να δείχνουν ενδιαφέρον για εμάς.
Σήμερα στην αγορά υπάρχει τόση ποικιλία ειδών, που μπορούμε κάθε φορά να επιλέξουμε δώρα, τα οποία αρμόζουν σε κάθε περίπτωση.
Στην αρραβώνα ο μνηστήρας προσφέρει στη μνηστή του δαχτυλίδι ή άλλα χρήσιμα δώρα, για την μέλλουσα σύζυγό του. Δώρα ανταλλάσουν και οι συγγενείς των μνηστευμένων. Προς τους νεονύμφους αποστέλλονται δώρα την προηγούμενη, τουλάχιστο του γάμου.
Τα δώρα εξαρτώνται από το βαθμό των σχέσεων ή του δεσμού του αποστέλλοντα, προς τους νεονύμφους. Αυτά αν δεν είναι κοσμήματα ή χρηματικό ποσό, τότε πρέπει να είναι χρήσιμα για το ζεύγος.
Κατά τις γεννήσεις τέκνων επικρατεί, μεταξύ γυναικών ή συνήθεια να προσφέρουν μερικά είδη απαραίτητα , για το ρουχισμό του νεογέννητου. Επίσης μπορεί να προσφερθούν και αλλά δώρα, τόσο στη μητέρα, όσο και στο νεογέννητο.
Οι άγαμοι κύριοι προσφέρουν Άνθη, γλυκίσματα, ποτά, βιβλία, δίσκους μουσικής ή άλλα κομψοτεχνήματα. – Bibelot– Εκτός αν υπάρχει μεγάλος σύνδεσμος οπότε μπορούν να προσφέρουν και κοσμήματα ή άλλα αντικείμενα, καθώς και έργα τέχνης.
Τα δώρα, προσφέρονται από τον ίδιο τον προσφέροντα αυτά, έτσι δε, προκαλείτε ιδιαίτερη χαρά, στον λαμβάνοντα. Αν όμως πρόκειται για ευμεγέθη δέματα ή ανθοδέσμες η’ αποστολή αυτών, συνοδεύεται και με ένα επισκεπτήριο. Τέλος από τους οικοδεσπότες προσφέρονται χρήσιμα δώρα στο υπηρετικό προσωπικό, αν υπάρχει.
Η προσφορά δώρων με την υστερόβουλη πρόθεση της ευμενούς μεταχείρισης του προσφέροντα ή ευμενούς διάθεσής του, από τον αποδέκτη, απαγορεύεται.
ΤΑ ΑΝΘΗ.
Τα άνθη, τα εξαίσια αυτά καλλωπιστικά της φύσης δημιουργήματα, ανέκαθεν θεωρήθηκαν το κατ’ εξοχήν σύμβολο της ευγένειας και της λεπτότητας, γιατί με την ωραιότητα, την ποικιλία των χρωμάτων και το άρωμά τους, σκορπούν τη χαρά και τον ενθουσιασμό, συγκινούν και προκαλούν παράλληλα μεγάλη ευχαρίστηση.
Ανέκαθεν τα άνθη χρησιμοποιήθηκαν για’ την έκφραση των, ανθρωπίνων αισθημάτων και πάντοτε αποτέλεσαν τον απαραίτητο διάκοσμο προσώπων και πραγμάτων.
Είναι πάντοτε μια προσφορά πολύ ευπρόσδεκτη, μαρτυρεί δε ευγένεια αισθημάτων και τρυφερότητα ψυχής.
Ένεκα των ανωτέρω η αποστολή λουλουδιών σε προσφιλή μας πρόσωπα κατά τα ευχάριστα αυτών γεγονότα, κρίνεται επιβεβλημένη. Άνθη αποστέλλονται ή πολλές φορές και προσφέρονται κατά την επέτειο της γιορτής ή των γενεθλίων προσφιλών μας προσώπων, ιδιαίτερα κυριών και δεσποινίδων, καθώς επίσης και σε χαρμόσυνα γεγονότα αυτών, όπως αρραβώνας, γάμους, βαφτίσεις η άλλες γιορτές.
Άνθη δεν προσφέρονται από γυναίκες σε άνδρες και από άνδρες σε άνδρες.
ΦΙΛΟΔΩΡΗΜΑΤΑ.
Η χορήγηση φιλοδωρήματος σε άτομα τα οποία εξ επαγγέλματος μας εξυπηρετούν, έχει πλέον καθιερωθεί, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλο τον κόσμο. Η χειρονομία αυτή μαρτυρεί ανώτερη αγωγή και συναίσθηση υποχρεώσεων.
Υπάρχουν ορισμένα πρόσωπα στα οποία πρέπει να δίνουμε φιλοδωρήματα. Τα πρόσωπα αυτά είναι οι κομίζοντες δώρα, ή αγορασθέντα εμπορεύματα, υπάλληλοι, το υπηρετικό προσωπικό, οι ταξιθέτριες θεάτρων ή κινηματογράφων, οι στιλβωτές υποδημάτων, κουρείς, υπάλληλοι ξενοδοχείων ύπνου, νοσοκόμοι κ.λ.π.
Τέλος επικράτησε η συνήθεια όπως φιλοδωρήματα χορηγούνται, κατά την πρώτη του έτους και σε όλους εκείνους τους ανθρώπους που μας εξυπηρετούν, όλο το χρόνο. Αυτοί είναι οι ταχυδρόμοι, οι οδοκαθαριστές, ο θυρωρός πολυκατοικίας κ.λ.π.
Το ποσό του φιλοδωρήματος εξαρτάτε από το είδος της προσφερόμενης εξυπηρέτησης και της ηλικίας του προσφέροντα αυτήν.
Φιλοδώρημα δεν πρέπει να δίνεται, όπου αυτό απαγορεύεται.
* Σημείωση : Τα ανωτέρω αναφερόμενα δώρα και οι τρόποι προσφοράς τους, όπως ορίζονται από την δεοντολογία, δεν είναι υποχρεωτικά. Ήδη τα τελευταία χρόνια, στις καθημερινές ανθρώπινες σχέσεις, έχουν αρχίσει να αδρανοποιούνται οι προσφορές των δώρων.
Με εκτίμηση
Δημήτριος Μητρόπουλος