ΣΑΒΟΥΑΡ ΒΙΒΡ

 Γράφει : Ο Δημήτριος Μητρόπουλος  Αντ/γος ε.α. Επιτ. Υπαρχηγός. ΕΛ.ΑΣ. Πτυχ. Νομικής και Δημ. Δικαίου και Πολ. Επιστημών Νομικής Σχολής  Αθηνών.  Συγγραφέας, Μέλος της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων.

Σαράντα εντολές της ομιλίας και συνομιλίας.

— 1. Μιλάτε καθαρά κι όχι μέσα στα δόντια σας. Μιλάμε για να μας ακούν και να μας καταλαβαίνουν οι άλλοι.

— 2. Μιλάτε όταν πρέπει και όσο πρέπει. ‘Οταν δεν έχετε να πείτε τίποτε, αφήστε να μιλούν αυτοί, που έχουν κάτι να πουν.

— 3. Φροντίζετε να κυριολεκτείτε και να είσθε σαφείς. Υπάρχουν λέξεις, για όλα τα πράγματα και όλα τα νοήματα. Φροντίστε να τις μάθετε.

— 4. Έχετε συνέχεια και συνέπεια στις σκέψεις σας.

— 5. Μην είσθε κατηγορηματικοί. Μη θέλετε να επιβάλλετε διαρκώς τη γνώμη σας.

— 6. Μην είσθε πνεύμα αντιλογίας. Μην έχετε εθιστική διάθεση.

— 7. Μη μιλάτε με τα χέρια, για να δώσετε έμφαση σ’ αυτό που λέτε, είτε για να κινήσετε το ενδιαφέρον του συνομιλητού σας, πιάνοντας τον από τον αγκώνα ή τον ώμο. Γενικά αποφεύγετε τις χειρονομίες.

— 8. Μη μιλάτε όλοι μαζί. Μην υψώνετε τη φωνή, για να καλύψετε τα λόγια των άλλων.

— 9. Μάθετε ν’ ακούτε τους άλλους. Μην τους διακόπτετε. Περιμένετε να τελειώσουν και προ πάντων απαντάτε σ’ αυτά που σας λένε. Την ώρα που μιλούν, μην έχετε εκ των προτέρων έτοιμο τον εσωτερικό σας μονόλογο, αντί για απάντηση.

– 10. Αποφεύγετε τα θέματα που έχουν σχέση με τη θρησκεία, την πολιτική, τις κοινωνικές πεποιθήσεις.

– 11. Μην προετοιμάζετε ένα θέμα της αρέσκιάς σας ή της ειδικότητάς σας και απασχολείται μ’ αυτό ολόκληρη τη συντροφιά. Πιθανόν να μην τους ενδιαφέρει και να πλήξουν, αντί να καταπλήξετε.

— 12. Μη διηγήστε στους ίδιους ανθρώπους δύο φορές την ίδια ιστορία, όσο ενδιαφέρουσα και να είναι : Λένε πως ο Κάϊν σκότωσε τον Άβελ, γιατί του είπε δύο φορές το ίδιο ανέκδοτο.

— 13. Μη λέτε “εξυπνάδες” που πληγώνουν. Τίποτε ευκολότερο, όταν αποφασίσεις να είσαι δυσάρεστος ή απρεπής.

— 14. Μην κάνετε πνεύμα εις βάρος ανθρώπων που ξέρετε, ότι από σεβασμό στο αξίωμα ή στην ηλικία σας, δεν μπορούν να σας απαντήσουν, στον ίδιο τόνο.

– 15. Μη καλλιεργείτε αυτό που ονομάζει ο Α. Χάξλευ” ηθελημένη κοσμική γκάφα. “Υπό το πρόσχημα δηλαδή, ότι αγνοείτε κάτι μην υποβάλλετε ερωτήσεις, μόνο και μόνο για να φέρετε σε δύσκολη θέση τον συνομιλητή σας. Είναι κι αυτό κακής ποιότητος κι αντιπαθέστατη “εξυπνάδα”.–

— 16. Σε μια μεγάλη συγκέντρωση, μη κουβεντιάζετε μ’ ένα πρόσωπο, για θέματα που δεν ενδιαφέρουν τους άλλους. Γενικά μη μιλάτε μπροστά σε τρίτους, για θεμάτα και πρόσωπα που τους είναι άγνωστα, μόνο και μόνο για να δείξετε την υπεροχή σας και να υπογραμμίσετε την αμάθειά σας.

— 17. Δείχνετε ενδιαφέρον για τα ζητήματα του συνομιλητή σας. Η δυσκολία είναι να βρεθεί το σωστό μέτρο και ούτε πάρα πολύ, ώστε να είναι και διάκριση και ούτε παρά πολύ λίγο, ώστε να καταντά αδιαφορία.

— 18. Μη χαλάτε την ευχάριστη διάθεση μιας συγκέντρωσης, με τις βασανιστικές έννοιες που σας απασχολούν. Και πάλι όταν βρίσκεστε ανάμεσα σε δυστυχισμένα πλάσματα μη επιδεικνύετε εγωιστικά όλες τις ευτυχίες, που συνθέτουν την ξένιαστη ζωή σας.

— 19. Μη διαφημίζετε τις κοινωνικές σας σχέσεις και γνωριμίες, ούτε να καυχάσθε γι’ αυτές. Αποφεύγετε φράσεις σαν κι αυτές : “Χθες που έτρωγα με τον Διοικητή της Τραπέζης του είπα : –“Βρε Κωστή….”

— 20. Μη μιλάτε ούτε για πλούτη, ούτε για τη φτώχεια σας. Και στις δύο περιπτώσεις φέρνετε εξίσου, σε δύσκολη θέση τους άλλους.

— 21. Μη μιλάτε για τις αρρώστιές σας, τα φαγητά σας,το λούσο σας, τα προβλήματα τα προσωπικά σας, για τα εξαιρετικά χαρίσματα των παιδιών σας ή και τα δικά σας.

— 22. Πείτε απλά ό,τι έχετε να πείτε, χωρίς να το κάνετε περιπετειώδες μυθιστόρημα. Αν είναι ενδιαφέρον θα σας ακούσουν. Αν όχι, τίποτε δεν το σώζει και καλύτερα να μην το πείτε. Ελάχιστοι άνθρωποι έχουν το χάρισμα της αφηγήσεως, χωρίς να γίνονται κουραστικοί.

— 23. Μη μεταχειρίζεστε εκφράσεις πεζοδρομίου, για να πείσετε τους άλλους, ότι είσθε υπεράνω προλήψεως, ότι συμβαδίζετε με την νεολαία της εποχής.

— 24. Για τον ίδιο λόγο μη διηγείσθε, χωρίς να κοκκινίζετε σόκιν ανέκδοτα, για να δείξετε, ότι γράφετε στα παλιά σας τα παπούτσια, τους καλούς τρόπους. Όπως το προτάξει στην αρχή του βιβλίου. Οι κακοί τρόποι δεν είναι πια της μόδας.

— 25. Μη καυχάσθε για τα ελαττώματά σας

“Δεν απαντώ ποτέ στα γράμματα που λαβαίνω, ή “Δεν είμαι ποτέ ακριβής στο ραντεβού μου”, ή “δεν θυμάμαι ποτέ ονόματα και φυσιογνωμίες” κ.τ.λ.

— 26. Το να επιδεικνύει κανείς ασύστολα τα ελαττώματά του, χωρίς να προσπαθεί να τα διορθώσει, σημαίνει ότι τα καλλιεργεί, γιατί τα θεωρεί προτερήματα. Απόδειξη ότι ποτέ κανείς δεν ακούστηκε να λέει :

Είμαι φοβερά τσιγκούνης, ή μυρίζει ο ιδρώτας μου

— 27. Μη κουβεντιάζετε δημόσια, για τις οικογενειακές σας υποθε’σεις και τα μυστικά της συζυγικής σας ζωής. Αν λ.χ ο άνδρας σας ροχαλίζει, ή αν η γυναίκα σας είναι ακατάστατη, τα πεθερικά σας, σας κάνουν τον βίο αβίωτο.

— 28. Μη διηγήστε την ιστορία της ζωής σας. Ακόμη λιγότερο την ιστορία της ζωής των άλλων, αν έτυχε να σας την εμπιστευτούν.

— 29. Μη προσπαθείτε να διηγήστε τα όνειρα, που είδατε την νύχτα.

Ο Κοκτώ είπε πως τα όνειρα, είναι σαν τα φύκια. Μόλις τα βγάλετε από το νερό χάνουν κάθε μαγεία, κάθε λάμψη και ομορφιά. Το ίδιο και τα όνειρα, όταν αρχίσεις να τα διηγείσαι.

— 30. Μη χαλάτε την εντύπωση που επεδίωκε κάποιος, όταν διηγείται ένα ανέκδοτο,  αν έτυχε να το γνωρίζετε. Δυσαρεστείτε και τον αφηγητή και το ακροατήριο.

— 31. Μην αστειεύεστε με τα επαγγελματικά προβλήματα των άλλων. Πάλεψαν με το ψωμί τους και μ’ αυτό που έταξαν σκοπό της ζωής τους. Δεν πρέπει.

— 32. Μην υποτιμάτε την νοημοσύνη των άλλων. Αλλιώς βαθμολογείτε πολύ χαμηλά ή δική σας νοημοσύνη.

— 33. Αποφεύγετε την ασημαντολογία, αλλά και τα βαθυστόχαστα νοήματα που προδίδουν πνευματικό νεοπλουτισμό. Μην κάνετε επιδεικτική κατάχρηση λέξεων της μόδας. Οι μόδες παλιώνουν γρήγορα και οι λέξεις της μόδας, επίσης.

— 34. Μη μιλάτε ξένες γλώσσες, μπροστά σε ανθρώπους, που τις αγνοούν.

— 35. Μη μεταχειρίζεστε ξένες λέξεις, εκτός αν είναι ανάγκη και μόνο όταν είστε βέβαιοι και για τη σωστή τους προφορά και σημασία. Αλλιώς κινδυνεύετε να πάθετε, ότι και ο επίσημος με την Κόμησσα ντε Νοαϊγ και η συνάδελφός μου, με την πρέσβειρα της Γαλλίας.

— 36. Μη κακολογείτε τους απόντες. Οι παρόντες θα σκεφτούν, ότι μόλις φύγουν θα ‘ρθει η σειρά τους.

— 37. Να είσθε ειλικρινείς στο σπίτι σας, με την οικογένειά σας και με τους φίλους σας όταν σας το ζητήσουν. Με τον άλλο κόσμο να είσαστε ευχάριστοι και ευγενείς. Πολλές φορές η αλήθεια λέγεται, όχι από ειλικρίνεια, αλλά με την πρόθεση να πληγώσει.

— 38. Μη μιλάτε για δίαιτες μπροστά σε παχείς ανθρώπους κυρίως, όταν τους καλέσατε σε γεύμα.

— 39. Μη θέλετε να έχετε πάντα δίκηο. Αφήνετε το λόγο, και τον τελευταίο λόγο, στους πρεσβυτέρους.

— 40. Σιωπάται!

‘Οπως είπε ένας πνευματώδης Γάλλος : ” Η ομιλία δόθηκε στον άνθρωπο, για να σιωπά.”

Πηγή : Σαβουάρ Βίβρ, Ελένης Χαλκούση (καλοί τρόποι, για μια καλύτερη ζωή).

Με εκτίμηση

Δημήτριος Μητρόπουλος