Διαβάσαμε στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της 16-12-2014 για τις επικουρικές στο ΕΤΕΑ. Πρόκειται για το Ταμείο που θα ενταχθούμε. Ας το θυμόμαστε, αγαπητοί συνάδελφοι.

Μείωση συντάξεων κατά 376 εκατ. ευρώ, εντός του 2015, προβλέπει τελικά ο προϋπολογισμός του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), όπως αποκαλύπτεται μέσα από την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού του. Ετσι, οι πάνω από 1 εκατομμύριο συνταξιούχοι του υπερεπικουρικού ταμείου των μισθωτών θα βρεθούν αντιμέτωποι με μειώσεις ακόμη και μεγαλύτερες του 10%, όπως τις υπολογίζουν οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία.

Μέσα από την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού του ΕΤΕΑ για τη νέα χρονιά, το πλεόνασμα 106,4 εκατ. ευρώ προκύπτει εφόσον εφαρμοστούν μειώσεις συντάξεων, όπως προβλέπονται στον νόμο 4052/2012. Στην πράξη, η μείωση των επικουρικών συντάξεων για όλους τους συνταξιούχους έχει προεξοφληθεί, χωρίς να καθορίζεται το πότε και πώς αυτή θα επιβληθεί.

Συγκεκριμένα, προβλέπονται έκτακτα έσοδα ύψους 1,246 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 870 εκατ. ευρώ αφορούν σε έσοδα από κρατήσεις που προέρχονται από εφαρμογή των νόμων του 2011 και του 2012 (ειδικές εισφορές που επιβλήθηκαν στις επικουρικές συντάξεις) και 376 εκατ. ευρώ που αφορούν «μειώσεις συντάξεων στο πλαίσιο εφαρμογής των διατάξεων του Νόμου 4052/2012». Πρόκειται για τον νόμο με τον οποίο καθορίζεται ο μηχανισμός εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, βάσει της οποίας κάθε τρίμηνο θα επανυπολογίζεται το ύψος των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων έτσι ώστε στο τέλος του έτους να μην υπάρχει έλλειμμα. Σημειώνεται ότι τον περασμένο Ιούλιο επιβλήθηκαν «οριζόντιες» μειώσεις της τάξης του 5,2% και παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Εργασίας, θα υπάρξει έλλειμμα στο τέλος του 2014, το οποίο θα καλυφθεί από τα αποθεματικά του ΕΤΕΑ.  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ πατώντας εδώ http://www.kathimerini.gr/796098/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/meiwseis-epikoyrikwn-se-panw-apo-1-ekatommyrio-synta3ioyxoys

 

Στον Ριζοσπάστη διαβάσαμε 

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΤΕΑ 2015

Νέο «τσεκούρι» στις επικουρικές συντάξεις

Νέο «τσεκούρι», που προστίθεται στις μειώσεις που επιβλήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, σχεδιάζει η συγκυβέρνηση στις επικουρικές συντάξεις το 2015. Αυτό προκύπτει από τον προϋπολογισμό του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) για το νέο έτος, στον οποίο προεξοφλούνται νέες μειώσεις στις συντάξεις κατά 376 εκατομμύρια ευρώ συνολικά. Σύμφωνα με την Εισηγητική Εκθεση του νέου προϋπολογισμού, στα έσοδα του Ταμείου προϋπολογίζεται ποσό 376 εκατ. ευρώ, που θα προέλθει από «μειώσεις συντάξεων στα πλαίσια εφαρμογής των διατάξεων του Ν.4052/2012»! Πρόκειται για τη διάταξη περί «μηδενικού ελλείμματος» που διέπει πλέον τη λειτουργία του νέου ενιαίου επικουρικού Ταμείου και που φέρνει αυτόματα μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις που αποδίδει, ανάλογα με την πορεία των εσόδων και των εξόδων του. Μάλιστα, σύμφωνα με τη νέα λειτουργία του ΕΤΕΑ, η μείωση των συντάξεων μπορεί να γίνεται κάθε τρίμηνο κατά τη διάρκεια του έτους. Η προηγούμενη μείωση στο ΕΤΕΑ επιβλήθηκε τον προηγούμενο Ιούλη και έφθασε στο 5,2%, με το ίδιο ακριβώς πρόσχημα.

Οι νέες μειώσεις που σχεδιάζονται στους 1,075 εκατομμύρια συνταξιούχους του ΕΤΕΑ μπορεί να φθάσουν και στο 16%, με δεδομένο ότι η συνολική ετήσια δαπάνη για τις συντάξεις που αποδίδει το Ταμείο ανέρχεται στο ποσό των 2,330 δισ. ευρώ. Κατά τ’ άλλα ο προϋπολογισμός του ΕΤΕΑ εμφανίζεται πλεονασματικός(!) κατά 106,5 εκατομμύρια καθώς τα έσοδα προϋπολογίζονται στα 4,836 δισ. ευρώ και τα έξοδα στα 4,729 δισ. ευρώ. Μόνο που θα πρόκειται για «πλεονάσματα» πληρωμένα με το αίμα των συνταξιούχων, όπως και όλων των λαϊκών στρωμάτων. Σημειώνεται ότι οι μειώσεις αυτές στο ΕΤΕΑ σχεδιάζονται να επιβληθούν τη στιγμή που η μέση επικουρική σύνταξη που αποδίδει το Ταμείο ανέρχεται στα 181 ευρώ μεικτά. Πάτησε εδώ .  http://www.rizospastis.gr/story.do?id=8240569&publDate=16/12/2014